Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Novi Sad
10.08.2016.
13:15 > 13:32
Novosadska industrija nekada je predstavljala jednu od najboljih u Evropi, ali danas je slika znatno izmenjena.
  • Svedok

    25.08.2023 17:43
    Dana 25.08.2023.
    Sahranjen je do temelja gigant Novosadske tekstilne industrije. Nice kompleks stambenih objekata .13.05.1947 -24.08.2023.
  • Lexv

    22.08.2016 11:33
    ?
    Grgolje, mesas Pensilvaniju i Transilvaniju
  • Danko B. Marin

    15.08.2016 15:24
    Уз ћевапе...
    Nije divlji kapitalizam, nego raspusni DEBILIZAM!
  • JA

    12.08.2016 17:02
    Tito
    Onog trenutka kada je Tito izgubi kontrolu usled starosti i bolesti, što se dogodilo negde sredinom sedamdesetih godina dvadesetog veka, počeo je kraj SFRJ. Bagra kojekakvih secikesa i jajara iz svih republika je preuzela stvar u svoje ruke i završila posao.
  • dule

    11.08.2016 22:47
    @Duki

    Ti u klin, ja u ploču.

    Milošević i njegova klika su bili proizvod KPJ, stvoreni u KPJ, odgojeni u KPJ, prošli kroz sve strukture KPJ, došli na čelo KPJ. O DB da i ne pričamo.

    I sad odjednom nisu Titini učenici. Jok, moje babe su.

    Jasno je meni da se vama to ne sviđa, celi život su vam pričali jednu bajku i onda vam je pripovedač pljunuo u facu, zavalio šamarčinu i naterao vas da jedete... Pa razumeo si. I to boli. Jako boli. I treba da boli.

    Ali i dalje je to uradio isti pripovedač.

    Kao što rekoh, pogledajte ostale post komunističke zemlje koje su početkom devedesetih odlučile da raskrste sa komunizmom. Gde su bili onda, gde su sada. A gde smo mi.

    P.S. Što se tiče pelena i nacionalizma, zanimljivo zapažanje, prilično tačno. ali ne i za mene. A ovo da će stradati nevini kad proleteri ponovo preuzmu vlast, stradaće i više nego što sanjaš. Jedino što ne možeš ni da zamisliš koliko će među proleterima biti raznih Bokana, Jelića, Vučevića, Elezovića, Pavličića i sličnih.
  • Grgolj

    11.08.2016 16:26
    Uz komentar Liman3
    Istini za volju, Dnevnik nije bio najjača novinsko-izdavačka kuća u SFRJ. Jači od njega bili su zagrebački Vjesnik i sarajevsko Oslobođenje. No, to je u suštini nebitno - Dnevnik je u svakom slučaju bio moćan i prosperitetan, zapošljavajući više od 1200 ljudi. Sunovrat je počeo onog crnog dana kada je na novosadsku železničku stanicu stigao ,,voz bez voznog reda'', pun Srba s Kosova i rušilaca SFRJ iz uže Srbije i Beograda. Bilo ih je više hiljada, urlikali su zavijali kao kojoti, a predvodila ih je (o, bože!) Olivera Katarina (koju je Dušan Alimpić okvalifikovao kao ,,profuknjaču''). Rulja je urlikala i neartikulisano zavijala. Da tuga bude veća i jadnija, s Dnevnikovih deset spratova sišlo je na bulevar gotovo tri četvrtine Dnevnikovaca i oduševljeno je pozdravljalo pristigli čovekoliki čopor. Bio je to dan kada je Dnevnik udario budžom u ledinu. Jugo-tržište, krivicom isključivo srbijanske strane, raspalo se kao trula bundeva. Prodaja dotad najvećeg brenda, stripova i X-romana, je očas lipsala. Nakrivi patriotizam je ispunio sve spratove, sve radne prostorije, i barem dve trećine ,,patriotskih'' srca zaposlenih radnika. Buljuci ,,nepodobnih'' su izbacivani na ulicu, a dogodio se i jedan štrajk - bez šanse da bilo šta promeni. Za glavne unutrašnje neprijatelje važili su tzv, ,,autonomaši'', a na drugom mestu su bili radnici hrvatske nacionalnosti, koji su listom podobijali ,,prinudne odmore''. Danas je ta kuća iznutra pusta i ukleta poput Drakulinog dvorca u Pensilvaniji.
  • Duki

    11.08.2016 13:03
    @@Dule
    Ti ne razumes mene.
    Pokusavam da ti kazem da su nam ovo sranje napravili oni koji nikada nisu bili Titovi ucenici. samo su se pretvarali da jesu i cekali su zgodan cas (i potporu glupih nacionalista) da vam navuku pelene i uvedu 25casovno radno vreme.
    Ne samo da cete praviti Tita od blata, nego cete uciniti isto ono sto je on uradio cetrespete:
    oduzecete ukradeno lopovima. Jeste, bice tu i pokoji kojem je nepravedno oduzeto, ali sve u svemu, bar ce bagra biti tamo gde treba - na robiji.
  • dule

    11.08.2016 11:15
    @Duki

    Ne razumeš ti mene. Nije pitanje kakav je Tito bio (a i o tome bi mogli da pričamo ohohoj) nego šta dolazi posle Tita. A pravilo kaže da posle Tita dolaze najbolji Titini pitomci da uvedu kapitalizam. I onda baš kakvi su oni kapitalisti takav nam je i kapitalizam. I to se dogodilo u svim bivšim SFRJ republikama, s tim što je tu jedino Slovenija OK prošla (a i OK to je relativno ako uporedimo recimo Sloveniju i Češku 1989 i 2015).


    Tako da, ako vam je valjao Tito onda mora i ova kamarila da vam odgovara pošto je ova kamarila samo prirodni nastavak Tita (nešto kao pijanka i mamurluk sutra ujutru).
  • Liman3

    11.08.2016 09:45
    DNEVNIK...
    ...niko ni ne spominje a bio je najjaca stamparskoizdavacka kuca u staroj Jugoslaviji i dokle se doslo da je i Dnevnik unisten zbog politike nasih dragih lopova politickih i sad taj isti dnevnik niti se privatizovao niti neko hoce da ga kupi jer se ceka da se namesti prodaja nekom poznatom za tepsiju riba cirka 1E cena! Gde ce vam dusa a o pismenosti i informisanju da i ne govorim!
  • Piplfoks

    11.08.2016 09:40
    @Gari
    'jesam uzimao pusku i jesam ucestvovao u tim polu ratovima i jesam bio u rafinerije'

    I na našu žalost, preživeo si da smrdiš i glasaš i dalje.
  • Duki

    11.08.2016 09:19
    @Dule
    Ako su deca losa ne znaci da je otac los.
    Svi ti koje si nabrojao su se osilili kada im Stari vec nista nije mogao i glupo je reci da su oni njegovi ucenici. Da je Tito bio u snazi, ta bi bagra davno tucala kamen na Golenjaku. Zato su i srusili sistem, da bi mogli da pljackaju.
    A vama glupacima napunili dupeta patriJotizmom da imate cime da se bavite dok oni kradu.
  • dule

    11.08.2016 07:56
    Tito
    10.08.2016 • 14:59

    Svi pomenuti privredni giganti bili su izgradjeni za vreme Tita . Vise je Tito uradio za Srbiju nego sto ce to ikada uraditi danasnje patrijote i politicari .



    Milošević, Mladić, Božović, Marjanović, Šainović, Kertes ... Cela ta kamarila je izašla iz Titinog šinjela (što bi rekli the finest of KPJ) tako da je to bio samo prirodan nastavak stvari. A i u DOS-u ih je bilo barem polovina što direktno (Latinka Perović, ...) što indirektno (potomci najboljih Titinih pionira).

    E sad, to što Srblji ne mogu da prihvate te činjenice...


    P.S. Nemoj da mi neko priča o kapitalizmu (kakvom god) dok se ne izvrši restitucija.
  • hm?

    11.08.2016 07:19
    Pravicemo komunizam od blata! Komunisti su odlicno znali sta da urade sa spekulatnima i profiterima. Ovde samo pomaze oduzimanje ili nacionalizacija od onih koji nisu pokrenuli proizvodnju ili spekulisu sa cenom zemljista, a gazde optuziti za privrednu sabotazu i poslati u Sremsku Mitrovicu na neko vreme da privredjuju sadjenjem krompira.
  • Lala

    11.08.2016 06:44
    Crnjak..
    Bilo nam je lose,pa je dosao Slobodan da ujedini srpstvo iz tri dela,sada smo iz jednog dela a propadamo kao brza strela. Kad god su nas srbijanci spasavali,oslobadjali nama sve gore i gore.
  • Neobus

    10.08.2016 22:45
    Ne mogu da verujem da niko još nije ni spomenuo Neobus, hram autobuske industrije u Srbiji, na čijem jestu se sad gradi ćumez za "šrafcigere" u pelenama koje će plaćati 250€...
  • @gori od najgorih

    10.08.2016 21:28
    Bravo za komentar.
  • Zvkri

    10.08.2016 21:11
    Amb Grafika bila naj bolja graficarska kuca u staroj Jugoslaviji i sa solidnim platama.Dosao Stylos group Radomana dr.Bozovica sa ergelom i sve sjebali...................Sad kasni plata po 11 meseci a radi se stalno.Gazde menjaju mercedese i idu na more po par puta godisnje...
  • Đura

    10.08.2016 21:01
    Tito
    Šta je Tito izgradio ovi ne mogu ni da okreče reče jednom neki pametan čovek.Ovi mogu samo da ukradu,prevare,rasprodaju i unište.A svet je nekad lice šminkao zbog nas.Mogu samo da zahvalim drugu Tito što sam bar deo svog života proveo u normalnoj državi.

    U udzbenike i u citanke usle su bitange... Obicne...
    Kasno je da se panici... Dali smo sansu da se ludilo ozvanici...
    A sad smo prosto zgranuti?
  • Laloš

    10.08.2016 20:59
    Odavno već imamo neotkrivenu turističku atrakciju- Groblje industrije NS i Vojvodine. U industrijsku zonu je nekada ujutro i popodne išla gomila autobusa, noseći hiljade zaposlenih. Sada mislim da ide jedan kratki, ako nije ukinut. Sve firme su tužno završile, ali se NIT "usrećio". Od njega je napravljen magacin za veštačko đubrivo tajkunske tvorevine - Viktorija group. Kao i svi spasitelji industrije NS, spasilisu samo sebe od bede i siromaštva. Pošto to nije ništa valjalo (kako nam političari objasniše), dolaze (ne. nego trče) strani investitori, pošto smo "atraktivni" za strane ulagače (reče vučko). I tako je u malenoj i atraktivnoj zemlji na Balkanu, vraćeno robovlasništvo.
  • karavođa

    10.08.2016 20:50
    uzrok
    Onog momenta kad su ukinuli rad SDK sve je oš'lo u honduras.
  • A da

    10.08.2016 20:49
    Sve je pocelo rasklapanjem i raznosenjem dvokolosecne zeleznicke mreze pruga koja je bila oo celoj Vojvodini
    Nekada dve zetve
    Nekada plovni i upotrebljivi kanali
    Nekada...
    Lako je tudje zatrti i rasprodati
    Treba napraviti da svi imaju koristi
    Da ostane za seme za naredne generacije
    Ocigledno je
  • ja

    10.08.2016 20:44
    Ko slep, ko nije
    Tražili ste, gledajte...
  • Dr Petrovic

    10.08.2016 20:32
    Namerno ruse drzavu
    Da neko da najobicnijim budalama da upropaste drzavu, ne bi to budale uradile dobro, jer su budale.

    Zakljucak:

    Drzava nam se upropastava dirigpvano, planski i smisljeno, sa ciljem da postanemo roblje.

    Dokaz: prvo su rastavili sudstvo ( ustavom i losim zakonima) industriju, poljoprivredu, vojsku, tajkuni melju i iznise bogatstvo ( eps, nis, novkabel, azotara, ...)
  • novosadjanin

    10.08.2016 20:26
    ?????
    Sta je sa Nivom ??? Nekada je zaposljavala i hranila hiljade ljudi a danas imamo sumu na domak centra grada .
  • Lala

    10.08.2016 19:51
    Gari
    Citam komentare , odgovore na tvoj komentar.
    Kanda je bolje da si cutao. Nervirach i ostali su ti objasnili sustinu. Mozes da izigravas Kalimera i da vices unaokolo "nepravda pa to ti je". Ili podvuces crtu i priznas sebi da si bio naseo bivsoj i sadasnjoj propagadnoj masineriji. Utesi, se nisi jedini.
  • gori od najgorih

    10.08.2016 19:40
    Selekcija.

    Najveci broj kukavica je ostao u drzavi. Nema ko ove gore spreci buntom i ostalim akcijama. Mada, generalno mi smo narod koji ne misli puno o bliznjem svom. Sebicni, egoisti, lakih morala, laznih morala...jednostavno povodljivi i laki na siiitne parice. Kaze neko, dobri smo? Jeste, dobri prema kriminalcima, jataci ubica i manijaka. Bolecivi na sve vrste prekrsaja. I sta sad? Hocete da zivite u boljoj drzavi? Gde su mladi i radno i ratno sposobni oterani u druge drzave? Ko ce da vas brani kad ostarite i kad se smezurate? Vucic i njegovi botovi-doktori? E, niste imali plan i niste se posvetili nicem vaznijem od politike koja vas je dovde i dovela i koja ce vas u grob i oterati. Zato cutite, i gledajte svu slavu lopovskih tajkuna koji ce uz pomoc "drzave" da jos smanje cene rada i da nastave da vas truju polumesnatim otrovima koje ni pacovi ne jedu.
    Dodjose nemojte ni komentarisati, jer je ovde nekad bila njiva, a na njivu uvek dodje vise vrana nego paora.
  • Novkabel

    10.08.2016 19:01
    Pa i Novkabel propada zbog nesposobnog rukovodstva.Iskljucena struja zbog neplacanja.plate kasne 3 meseca!!Drzava radnicima skida 10% od plate,a ne daje joj nista (mislim na plate),jos I kapitalista se placa 1000e kad dodje is bg-a,u novi sad.A ima posla,buduci da su sad jedini koji prave kabel u Srbiji....Tako da ce biti jos jedna prazna hala...
  • Grgolj

    10.08.2016 17:58
    Ako hoćeš da smrviš neku teritorijalnu, višenacionalnu, pa i istorijsku autonomiju, prvo joj svesno i organizovano uništiš privredu. Tako i bilo.
  • Nervirach

    10.08.2016 17:51
    Nervirach.... jel tebi neko drma kavez sine, nisi nista reko o onom sto sam napisao, reci kratko i jasno DOS je bio ili nije bio osmisljen radi pljacke, to je sve a onom zabotovanom mogu poruciti da jesam uzimao pusku i jesam ucestvovao u tim polu ratovima i jesam bio u rafinerije sve vreme dok su bombardovali a kod kuce me je cekala zena i troje dece i naravno njemu prepustam da se bavi interpunkcijom meni je takvih likova pun ....
  • Toma

    10.08.2016 16:44
    dovesti što više investitora
    Što veće investicije dovesti, ne pitati koliko koštaju. Sve da se izgradi novo i lepo, i da počne da radi makar i sa tim sitnim platama, samo da se napravi.


    I onda sve to nacionalizovati.
  • Nervirach

    10.08.2016 16:42
    Gari, tvoj Sloba je dovukao ljude da upropastavaju firme. Jedan covek je direktorovao od firme do firme i svaku upropastio. Nit, Alba... Treba da napomenem da je sa one ,,prave" strane Drine. Mi smo sa pogresne. Da li se secas da smo trebali dzuture primjeni u Evropu. Svaka republika za sebe ali kao federacija? Da li se secas ko nije hteo, ko se bavio balvan politikom koja je uzrokovala dalja stradanja? Da li se secas Madzarske i Rumunije pod rusima? Sada smo kao oni a rusi samo sto ne iskacu iz frizidera. Zasto vojvodjani ne vole Beograd? Eto zasto. Madzarska i Rumunija su im pod nosem. PatriJotske price o ruskoj ljubavi mozes prodavati klincima i onima sto su bili daleko od grance. PatriJoti, sve ste uprskali. Ajd svoje, ali sto i nase. P.s. ovo su privatizacije po ruskom sistemu.
  • idimidođi

    10.08.2016 16:40
    jugoalat
    "plan uprave je da do kraja 2017. god. zaposli 200 radnika ..."
    Pa oni vec šest godina po tri puta godišnje "otvaraju proizvodnju i zapošljavaju 250-300 radnika".
    Većeg prodavca magle Novi Sad nije imao od ovoga spasojka jugoalatovog.
  • Đura

    10.08.2016 16:17
    Niko nam nije kriv
    O, nisu krivci primitivci što su pokupili mast
    Korov nikne di god stigne, ma svaka njima čast.
    Krivi smo mi.
    Ma, otkud svi ti paraziti što su nam zagustili?
    Nemoj stari moj, krivi smo mi što smo ih pustili.

    Šta su znali đenerali i brkati majori
    Jedino da viču: "Pali!", ali nisu najgori...
    Krivi smo mi!
    Ni svi ti silni infantilni što su puške sanjali
    Ne, ne derane, krivi smo mi što smo se sklanjali.
    Ma nisu krivci depresivci, lude i psihopate
    što su rušili pa sada nama nude lopate.
    Krivi smo mi.
    Ma nisu krivi sedativi što ih nisu sputali
    Sorry matori, krivi smo mi koji smo ćutali.

  • party

    10.08.2016 16:12
    napravite od tih starih industrijskih postrojenja neke kulturne ili sportsko rekreativne centre, neke neobične muzeje ili nešto slično. može se čak i u IT ulagati. neverovatno je koliko ovaj grad ima praznih prostora, a nije u stanju da ih iskoristi. taj novkabel ima onu ogromnu beskorisnu zgradetinu sa xy spratova, ogromno dvorište u kome možete da pravite tonu sadržaja kojim možete oživeti klisu, detelinaru, salajku, BIG je blizu, a grad nije u stanju da obezbedi prostore za rad neprofitnim udruženjima, što dvorišno-poligonske, što kancelarijske. neverovatno. e to se zove nedostatak vizije.
  • cujovog

    10.08.2016 16:06
    stasa

    To su uglavnom djilkosi koji nemaju pojma gde im je dupe a gde glava, pa cesto razmisljaju dupetom. Sto bi rekli, nidje veze... To su ti isti oni djilkosi koji bacaju smece u reke, pa kada dodju poplave i to smece krene da ih krci, oni vicu vatikan, cia, chemtrails i ostale gluparije.
  • stasa

    10.08.2016 15:49
    Kad neko napise " Eto vam, hteli ste Evropu, hteli ste...", ja se uvek zapitam kakve veze ima Evropa sa krdom domacih lopova od 90-te do danas!
  • VladimirNS

    10.08.2016 15:46
    realno
    @berolina
    neko i realan u komentarima.
    27. Mart su zvali i 27% škart ko god je upućen u kvalitet proizvodnje zna i zašto.
    Azotare mi takođe uopšte nije žao, pa ispuštala je toksične neprečišćene vode skoro u samom centru grada.
    Da budemo iskreni te fabrike tehnološki su mogle biti konkurentne na svetskom tržištu samo sedamdesetih, već osamdesetih počinjemo da gubimo bitku, a posle sredi rasulo.
    Izgubili smo kontinuitet u znanju, tehnologiji, obučenosti radnika, standardima...
  • Cockney Call

    10.08.2016 15:40
    Druže Tito, vaskrsni što pre and pokreni nas, please. ;)
  • cujovog

    10.08.2016 15:31
    gari

    Aj ti decko prvo nauci da pises, nauci da koristis interpunkciju, pa te mozda neko i poslusa. Ovako zvucis kao isfrustrirani alkos koji se dere iz kafane kako su mu krivi drugi, a nije izlazio iz iste 20 godina, niti podigao nista teze od fraklica. A ti, uzmi pusku i daj je detetu da ide na front, majmune nalozeni, da se bori protiv neprijatelja i izdajnika. Ajde, poslusaj Slobu koji je prodao svoj narod na ratistu, ostavio ih da ginu dok on pije kaficu sa Tudjmanom. Samo napred. Kakvih cobana ima, covek da se nogama prekrsti.
  • građanin van vlasti

    10.08.2016 15:03
    Kriminalizacija države počela je sa Slobom. Nastavila se posle Slobe, nekada moćne firme kupili su tajkuni u dilu sa političarima ,pa radnike isterali na ulice , uništili firme a zadržali zemljište, poslovne prostore.
    Sve te političare upravo gledamo u Skupštini,neke kao vlast neke kao opoziciju ali svi ugojeni, bogati, zadovoljni, dokim narod skapava od gladi.
  • Tito

    10.08.2016 14:59
    Svi pomenuti privredni giganti bili su izgradjeni za vreme Tita . Vise je Tito uradio za Srbiju nego sto ce to ikada uraditi danasnje patrijote i politicari .
  • Александар

    10.08.2016 14:56
    Колективна кривица
    Криви смо ми који смо ћутали...
  • :)

    10.08.2016 14:39
    za garija
    Gari, sunovrat industrije poceo je pod "nepravednim i nicim izazvanim sankcijama". Sloba je zapoceo, DOS dovrsio, SNS ce da pokopa. Ziveli. Kad vam nije valjao Ante Marković i ponuda Evrope da SFRJ udje "preko reda" u tadasnju EEZ (danasnju EU) samo da se ne bi raspala. I onda su nam "svetski mocnici" krivi a sami smo sebi najgori neprijatelji. Srbi su smrt za Srbe.
  • berolina

    10.08.2016 14:37
    planska "ekonomija"
    Pobeda je bila cista POLITICKA FABRIKA! pravila je skart i nepotrebne proizvode...nije ni mogla opstati pored proizvoda zemunskog Zmaja...
    Azotara je EKOLOSKI NEPOTREBNA zbog zagadjivanja okoline i blizine centra grada, isto k'o i Rafinerija...
    27 Mart je radio sa GUBITKOM, radnici su stalno bili na minimalcu il' na prinudnom odmoru...
    usw.
    w.
  • Sremcina

    10.08.2016 14:35
    Posledica patriJotizma, Kosovskog mazanja ociju, neuspelog DOS-a i ucena EU zarad opstanka njihove industrije.

    Srbija se pod ovim vajnim politikantima pretvorila u obor a narod u krdo.

  • mrmot

    10.08.2016 14:13
    To je i bio cilj... da grupa korumpiranih političara na vlasti za šaku dolara unište sopstvenu državu, a onda raja da radi za 200 eura.
  • cwele

    10.08.2016 14:06
    Bitno je da imamo nov bioskop u BIG-u.
  • Nindza Kornjacleone

    10.08.2016 14:05
    Hteli smo Evropu, dobili smo je. Ne znam sto se uvek iscudjavamo. Odluka je bila na nama. Jedino sto mi sebi necemo priznati da to bas i nije bilo najbolje po nas. Vazda negde srljamo i gotovo uvek budemo veci katolici od pape. Bojim se samo sta je sledece u sta cemo slepo da verujemo. Intergaliakticka unija, da zivimo na mesecu, da cemo uz samo par reformi biti u raju (bukvalno). Videcemo...
  • Buki

    10.08.2016 14:02
    Sve je to bezveze kad ne smete sppomenuti ime Radoman Bozovic koji je to sve sredio da se unisti...Centroslavia i agrohem lici kao ratna zona,a zakon o gradnji?Ono kad kupis plac da si u obavezi da pocnes gradju za 2god???
  • ZLObodan m.

    10.08.2016 14:02
    Od ZLObodanove imaginarne Mega Srbije dodjosmo do ruinirane beznacajne nedodjije . Da li je to kazna za narod koji misli da je u svemu najbolji na svetu ?
  • gari

    10.08.2016 13:51
    ovo je jedini razlog zasto je sloba oborem, DOSovski projekt pljacke, ajmo duvaci u zvizdaljke narasle vam magarece usi i rep, al odbranite ovo, lupajte minuse gluperde neopevane, gutajte zabe i placite od muke, koliki ste majmuni ispali to nigde nem,a

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna